miercuri, 9 ianuarie 2008

Logica este irelevanta

Ma pregateam de mult sa scriu un post despre RC, dar asteptam sa se termine semestrul. Azi dimineata am primit suficiente motive sa nu mai astept. Voi scrie despre incapacitatea colectivului didactic de a accepta opiniile studentilor.

Primul lucru ar fi laboratorul un avem o regula indoielnica: se da un test, daca il pici esti dat afara. Scopul e admirabil: cresterea calitatii predarii (in sala raman doar studentii care au citit laboratorul inaintea orei). Mijlocul e ilegal si abuziv: sunt mai multe articole din regulament si carta unviersitara care interzic acest lucru. Unii din colegii mei care s-au simtit ofensati au incercat sa discute cu Razvan Rughinis despre acest lucru. Singurul lucru pe care l-au primit au fost niste contra-argumente ale unui om care nu poate recunoaste ca a gresit. Pana la urma au invins morile de vant.

Al doilea lucru e legat de examen. Se pare ca la examen avem voie doar cu cartea noastra de retele (fie Tanembaum, fie suportul de laborator - daca nu ma insel amandoua au fost traduse/redecatate de catre profesori/studenti ai Politehnicii). Nu pot sa-mi aduc notitele mele (nici nu am), nu pot sa imprumut o carte (decat daca e nesemnata), nu pot sa xeroxez. Pot doar sa cumpar una din carti. As cumpara Tanembaum (desi pariez ca e o traducere de 2 bani), dar n-am banii necesari, deci ramane suportul de laborator. Doar ca m-am saturat sa dau bani pe carti fara valoare doar ca sa am un avantaj la examen. M-am saturat de cartile de pe rafturi care isi asteapta sfarsitul in tomberonul de reciclat hartii.

M-am saturat de raspunsurile evazive a celor de la RC si de modul cum trateaza sugestiile studentilor. M-am saturat de conceptia ca studentul nu are niciodata dreptate. Si m-am saturat sa fim luati peste picior cu fraze de genul: "/me goes to get popcorn".

La sfarsit citez un coleg: "Exista o vorba din popor care spune "Cand multa lume iti zice ca esti beat, e bine sa te duci la culcare", iar daca nu ati urmat inca modulul de pedagogie din facultate vi-l recomand cu caldura. Exista acolo concepte cum ar fi transparenta, obiectivitatea si nu in ultimul rand, bunul simt."

Update: In legatura cu cartea, situatia s-a rezolvat pana la urma. Fiecare student a avut pe masa un manual de laborator. Mie, cel putin, mi-a prins foarte bine.

10 comentarii:

Lavinia Petrache spunea...

Eu fac cu Razvan Rughinis USO (anul 1 - calculatoare) si am auzit acelasi lucru: ca putem veni la examen cu cartea. Stau acum si ma intreb de cate ori chiar am folosit-o. Cel mai probabil doar pentru laborator pentru a ma pregati pentru cele 5 intrebari de la inceput (da, si la noi e la fel). In rest "Google is your best friend". Cartea are multe greseli de scriere in ea si pare facuta la repezeala. Plus ca se rupe repede. Dar daca tot a vrut sa vanda, ne-a pacalit :))

Unknown spunea...

Poate o sa fie o surpriza pentru voi, dar in anul 5 unde exista magnificul curs de PRC (proiectarea retelelor de calculatoare) ati ghicit, tot cu Rughinish, mentalitatea si didactica nu se schimba. Este un om mult prea stresat pentru ca are 1200 de studenti de notat sesiunea asta si de multe ori superficialitatea deciziilor isi spune cuvantul.

Eu il apreciez ca este un om care a incercat si incearca sa schimbe ceva, dar din pacate a incercat aceasta schimbare conform propriilor principii, fara a tine cont de opiniile studentilor.

Cum probabil se da si la RC, la PRC de asemenea apar 2 teste grila in timpul anului. Ei bine s-a ajuns la nivelul penibilului in care degeaba ai invatat pentru ca sintaxa din formularea intrebarilor este pur si simplu mai mult decat ambigua. Asta pe principiul "let's make simple things complicated".

Slide-urile de la curs au fost puse cu intarziere pe site, de regula cu o zi inainte de curs sau nici macar si se astepta la prezentarea cursului sa "fim activi" pentru ca aceasta activitate insemna 1 pct din nota finala. Ei bine acest punct in mare masura s-a acordat pe principiul: "te stiu, esti asistent la RC; te stiu, faci licenta cu mine"; chiar nu cred ca un outsider a beneficiat de aceasta facilitate.

Cat despre erorile din carti... sunt prezente si in slide-uri; se descopera in momentul sustinerii cursurilor, dar din pacate multe raman tot asa in momentul punerii pe moodle.

Unknown spunea...

Poate veti rade, dar cand eu ma gandesc la dl. Righinis nu pot sa nu-l compar cu Hitler. Desi am facut cu dansul numai un singur curs (retele de calculatoare), acela m-a marcat mai mult ca toate celelalte la un loc. S-a observat lesne ca dumnealui incearca din rasputeri sa schimbe ceva.... numai ca aplica o "epurare" bazata pe niste conceptii cel putin fasciste(si noi care eram obisnuiti cu comunismul de pe aici..).La fiecare pas ne-am lovit de o incapatanare prosteasca a dansului , de menatilitati de genul "ai dreptate numai daca gandesti ca mine" si "numai ce zic eu e lege...iar tu nu contezi".
Suna dur...dar e purul adevar.Dumnealui nu are nimic de-a face cu profesoratul si as indrazni sa zic ca nici cu logica (chiar ca "Logica e irelevanta").
Apropo de folosirea persoanei a 2-a plural(dumnealui, dansul etc.): e respect pentru functia de profesor(chiar si in poli am intalnit profesori adevarati) ... caci pentru Rughinis nu am nici urma de respect.

B.

Unknown spunea...

Tot despre Rughinis... Eu sunt anul 5 acuma, am facut cu el RC in anul 4 si acum fac PRC. E drept, la PRC nu-si mai aloca asa mult timp sa ne streseze, dar tot stresant a fost (desi materia chiar e de specialitate si chiar ar fi interesanta, daca ar face-o cineva ca lumea). Ziceti mersi pentru cartea aia proasta, macar e un suport de curs, noi avem d invatat direct din curiculumul de CCNP, ca nu s-a obosit nimeni sa traduca ceva.
In alta ordine de idei, desi dansul sustine ca tine cont de parerile studentilor... poate doar daca ai acceeasi parere cu dansul tine cont. Anul trecut nu a fost deloc vorba sa ii dea pe cei de anul 4 afara de la laboratoare, nu a sugerat nimeni asa ceva, e doar inventia geniala a dansului de anul asta. A, si apropo, imi aduc bine aminte cand a venit la un curs de PRC razand si i-a spus unui coleg asistent la anul 4: Ai vazut, au pus pe forum citate din legi! Pe dansul il amuza maxim tot stresul vostru.
Sfatul meu pt voi... in afara de nu va luati PRC :), este sa nu va mai stresati inutil, nu veti reusi sa schimbati nimic, doar sa va faceti o gramada de nervi, cum mi-am facut eu anul trecut.
Ziceti mersi ca la anul 4 nu faceti RC curs cu el, a fost stresant si ala.
Inchei prin a spune ca si la mine forma de politete "dansul" este doar din respect pentru realizarile sale profesionale, pentru ca in ceea ce priveste profesoratul nu are in niciun fel chemare pentru asta.

Interfete Evoluate spunea...

Ah, a breath of fresh air!
Niste oameni care il vad mai aproape de realitate decat armata lui de asistenti convinsi ca e salvatorul politehnicii...

Eu am facut RC in anul 4 cu el, si am evitat C1 TOCMAI ca sa nu am parte de PRC... este o persoana care nu stie sa accepte alte pareri decat cele personale, care isi impune autoritatea fortat si nu are nici un pic de respect pentru acei studenti care nu il venereaza.

Regula de anul asta cu testul de laborator mi se pare o aberatie.

Si ca observatie : dansul nu e pronume de politete, e persoana a 3a singular masculin. Google is your friend daca nu ma credeti :P

minix spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Alexandru spunea...

@minix:
te rog sa nu mai generalizezi in lipsa detaliilor caci nici eu nici cititorii acestui blog nu cred ca facem parte din 'armata de habarnisti' de care pomenesti. pentru acest lucru am decis sa-ti sterg comentariul.

in continuare: nu cred ca ai dreptate. nu am zis ca era rau intentionati, ci ca metodele erau... praf. dimpotriva, am fost printre cei ~10 studenti de la C3 care si-au ales in continuare PRC curs optional (da, tot cu Razvan Rughinis).

nu-mi era vorba sa cumpar o carte de care nu am nevoie (n-ar fi prima), ci ca trebuia sa venim cu exemplarul nostru la examenul practic. brusc, se trecuse o limita: daca pana atunci cumparai cartile ca sa primesti o nota mai mare (si eventual sa poti trece), la RLC puteai intra in examen doar cu cartea respectiva, dar nu alt material echivalent (notite, tanenbaum). intamplator la practic n-am avut nevoie foarte mare de carte si am reusit sa iau maximul de puncte.

pana la urma s-a rezolvat si au oferit ei carti celor care nu si-au cumparat. probabil ca si-au dat seama ca in viziunea noastra ei deveneau 'din aia'.

WINDUX spunea...

Absolvent de politehnica, promotia noua zeci si ..., ma apuc sa fac studii economice in barcelona in 2008. Ce vreau sa va spun, vis a vis de aceste atitudini totalitare ale profesorilor din Romania, care numai ei au dreptate mereu. aici NU DAI EXAMENUL CU CEL CU CARE FACI CURSUL. vine un alt profesor, care cu care sustii examenul, scris si oral, iar sursele de inspiratie sunt multiple. si le ai la indemina in timpul examenului, timp sa ai de scris.
PS la cursuri frecventa e obligatorie, se face prezenta, nominal, ca la armata... dar chiar merita, credeti-ma ...

minix spunea...

Aha, deci mi-ai sters comentariul, pentru ca tie nu iti convine sa ti se reporseze ceva, sa se obiecteze pctul tau de vedere, dar tu la randul tau sa te iei de altii...Nu esti deloc corect, imi pare rau ca nu ai demnitate sa iti asumi si unele si altele.
Ai facut o greseala, pentru ca , postul continea mult adevar, si chiar daca nu te viza pe tine, fii sigur ca sunt multi care se incadreaza in scenariul descris de mine, si care trebuiesc treziti la realitate..

Alexandru spunea...

@minix: cam asa ceva. aveai dreptate, dar exprimarea aleasa a fost nefericita. pentru a nu-mi alunga cititorii intentionez sa mentin comentariile la un nivel civilizat, iar mesajul tau nu se potrivea cu ce aveam eu in gand. oricum, multumesc pentru comentarii.